Illustration af forskel på længde af snude fra flad- til langsnudet hund.

Ingen dyr skal lide for skønheden

Som kommende hundeejer kan du være med til at sikre, at din hund får et så godt liv som muligt. Det kan du blandt andet gøre ved at stille sundhedskrav, når du køber en hund.

Den efterspørgsel, hundeejere skaber, har direkte indflydelse på sundheden af de hunde, der avles.

Vi elsker vores hunde. Ikke desto mindre er en gruppe hunde avlet efter bestemte fysiske karakteristika, som kan have negative helbredsmæssige konsekvenser. Som følge af en usund avl lever racerne med øget risiko for kroniske og smertefulde lidelser, som forhindrer dem i at leve et godt liv. Problemerne er menneskeskabte, men det er hundene, som betaler prisen.  

Korte snuder øger risikoen for helbredsproblemer for hunde

Der findes ingen formel på, hvordan man sikrer sig en sund og rask hund. Men hvis du vælger en hund med meget kort snude, skal du være opmærksom på, at hunden kan være ekstra disponeret for en række problemer, som hunde med lange snuder sjældent får.

kranier

Hyppige problemer hos fladsnudede hunde

· Vejrtrækningsbesvær på grund af forsnævringer i de øvre luftveje.

· Øget risiko for ikke at kunne bevæge sig frit og ubesværet.

· Svært ved at regulere kropstemperaturen, hvilket gør hunden mere tilbøjelige til at overophede.

· Kortsnudede hunde har ofte udstående øjne, hvilket gør dem mere modtagelige for øjenproblemer.

· Kæbe- og tandsætningsproblemer på grund af kompakte kranier.

· Hudfolder kan fange fugt og snavs, hvilket kan føre til hudinfektioner.

Kranierne som viser henholdsvis en lang- og en fladsnudet hund, er venligst udlånt af Johnny Johnsen studiesamling Knogleværkstedet

5 råd til en sund og rask hund

Der er aldrig en garanti for at få en sund og rask hund. Men man er godt på vej, hvis man sætter sig ind i, om hunden er disponeret for et godt og sundt liv. Det vil du allerbedst kunne sikre dig, hvis du har følgende for øje:

  • Sæt dig ind i forskellige racers risici for sygdomme.
  • Spørg efter forældredyrenes sygdomshistorik. Har de problemer med vejrtrækning? Hud? Øjne? Hjertefejl? Tænder? Arvelige sygdomme?
  • Hvalpen skal være sundhedsundersøgt og vaccineret af en dyrlæge.
  • Du skal se hvalpens mor og hvalpen sammen, og vide hvor hvalpen er vokset op.
  • Hvalpen skal virke tryg og have tillid til mennesker.

BLIV KLOGERE PÅ HUNDERACERS SUNDHEDSPROFILER 

Agria Dyreforsikring har samlet data om sygdomme og skader hos mere end en mio. hunde gennem årene. For at støtte sund avl og raske hunde har de lavet Agria Breed Profiles, som viser sygdoms- og skadestatistikker på 180 racer. De har stillet deres data til rådighed for Dyrenes Beskyttelses følgere. Brug siden til at sammenligne helbredet for bestemte hunderacer med gennemsnittet for andre racer. På den måde kan du træffe din beslutning om valg af hund med åbne øjne.

Mops set fra siden

Har du en fladsnudet hund?

Har du en hund med en flad snude? Så er det vigtigt, at du kender til tegnene på mistrivsel, så du kan sikre hunden et så godt liv som muligt.
Af fladsnudede hunde kan f.eks. nævnes Engelsk bulldog, Fransk bulldog, Mops, Boston terrier, Pekingeser og Griffon.
Hund med lang snude

Har jeg tid og plads til en hund?

Ud over de overvejelser, som bedst mulig sikrer dig, at du får en sund hund, skal du også sikre dig, at du har tid, plads og luft i økonomien. Når du skal vælge en race, er der nemlig også vigtige overvejelser, du skal gøre dig for at sikre, at livet med hunden bliver så godt, som du drømmer om. Nogle racer har brug for lange gåture og aktivering, mens andre trives bedre med kortere ture og flere klap.

STØT DYRENE

Dyrenes Beskyttelse er et fællesskab for alle, der vil skabe bedre forhold for dyr. Sammen hjælper vi dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.