Artikel, 21. september 2022

Fire misforståelser om pindsvin

Året rundt er der mange opkald til 1812 som handler om pindsvin. Bekymrede borgere tror at de har fundet et pindsvin i nød, men det er ikke altid, at pindsvinene reelt er i nød. Ofte handler opkaldene om misforståelser af pindsvinets naturlige adfærd. Her får du de fire hyppigste.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Pindsvineunge
På billedet ses et pindsvin, som er stort nok til at klare sig selv. Pindsvinet er på størrelse med en tennisbold, eller som her, et æble. 

Mange mennesker kender pindsvin fra deres haver, men som med mange andre vilde dyr, ved de færreste særlig meget om pindsvins naturlige adfærd. Der er særligt fire misforståelser, som går igen når danskerne ringer 1812 om pindsvin i nød. Dyrenes Beskyttelse her til, at blive klogere på pindsvinet.

1. misforståelse: Enlige pindsvin er i nød

Pindsvin er naturligt enspænder. De lever det meste af deres liv alene, også fra det er forholdsvis små ungdyr.

”Med undtagelse af parringssæsonen, samt når pindsvin har unger, så lever de altså deres liv alene. Det er derfor helt normalt at se et enligt pindsvin – også i det kolde efterår,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

2. misforståelse: Små, enlige pindsvin er i nød

Når pindsvineunger forlader reden, vejer de i nogle tilfælde ikke mere end 200 til 250 gram, men de er alligevel i stand til at klare sig selv. Derfor er det ikke størrelsen på pindsvinet, der definerer, hvorvidt det har brug hjælp. Er pindsvinet større end en tennisbold, kan den højst sandsynligt klare sig selv.

”Pindsvin er kun hos deres mor de første seks uger. Derefter vandrer de afsted på egen pote, og derfor er det helt normalt at støde på enlige små pindsvin,” siger Michael Carlsen.

3. misforståelse: Aktive pindsvin i efteråret er i nød

Selvom det er almen viden, at pindsvin – ligesom bjørnen - går i hi i efteråret og sover vinteren væk, er det ofte muligt at finde aktive pindsvin i det sene efterår og vinteren. Michael Carlsen forklarer:

”I løbet af en vintersæson kan pindsvin vågne fra deres dvale, fordi reden er blevet forstyrret eller måske er for våd eller kold. Det vågne pindsvin vil derefter finde et nyt sted at bygge en rede samt benytte lejligheden til at søge noget ekstra føde undervejs. Det er derfor helt normalt i milde vinterperioder at støde på et aktivt pindsvin. Desuden går de unge pindsvin ofte først i hi i midten af december.”

4. misforståelse: Pindsvin må løftes og håndteres

Pindsvin bliver utroligt stressede af at blive løftet op fra jorden og sat i ukendte omgivelser. Derfor skal det overvejes nøje, da det kan have fatale konsekvenser for dyret.


”For et vildt dyr som pindsvinet er det at blive samlet op af mennesker en meget stressende situation, som kan gå ud over dets helbred og derfor påføre pindsvinet unødig skade,” advarer Michael Carlsen. Løft derfor aldrig et pindsvin, med mindre det er tydeligt skadet eller sygt.

Hvornår er et pindsvin i nød?

Nedenstående tegn betyder ofte at pindsvinet er i nød. Før du handler, skal du være sikker på, at der er sådanne eller andre tegn på skader eller sygdom:

  • Synlige skader
  • Sløvhed
  • Slingren
  • Virre konstant med hovedet
  • Vedvarende hoste
  • Ligger på siden – enten sammenrullet eller lettere udstrakt

Opfylder et pindsvin mindst én af ovenstående tegn på nød, bør du ringe til Vagtcentralen 1812 og få vejledning til den bedste håndtering af dyret. Håndter aldrig pindsvin uden handsker, da de kan smitte med flere forskellige sygdomme, f.eks. Salmonella.