Artikel, 14. juli 2022

Tilløberkatten har højst sandsynligt et hjem

Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 flere tusinde henvendelser om katte, som er løbet til fremmede huse. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man undersøger, om nogen i lokalområdet savner en kat eller tjekker, om den er mærket, hvis den pludselig kommer forbi ens eget hus.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
tilløber

Sådan mærker og registrerer du din kat

Den 1. juli 2021 trådte en ændring i Lov om Mark- og vejfred i kraft, der betyder, at finder man en umærket kat, kan alle tage den til sig uden at efterlyse en ejer i 72 timer først. Derfor bør alle katteejere få mærket og registret deres katte, så de er sikre på, at de har retten til deres kat.

Katten kan blive mærket enten ved at få tatoveret et nummer i øret eller ved at få indsat en chip under huden på halsen. Begge dele skal du have gjort hos din dyrlæge. For at folk skal kunne finde frem til dig, hvis de finder din kat, skal den også registreres.

Der findes følgende katteregistre i Danmark: 

1) Det Danske Katteregister
2) Dansk Katteregister

Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 flere tusinde opkald fra personer, der har opdaget en tilløberkat ved deres hjem, eller personer der har oplevet katte, som er kommet til deres sommerhus for at tigge mad. De fleste af disse katte er ikke i nød men blot ude at se, om de kan finde noget ekstra lækkert at spise.

- Hvis katten er sund og rask og kælen, så har den højst sandsynligt et hjem, hvor nogen savner den. Det vil derfor være bedst, hvis man undlader at fodre katten, når den kommer forbi og tigger mad, da den helt sikkert vil komme igen, hvis man giver den noget, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

I 2021 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 3.669 opkald om katte eller killinger, der var tilløbet ved en ejendom, men som ellers var uskadte. Mange af disse katte har et hjem, men er enten blevet væk fra familien eller er måske ude at tigge mad ved naboerne.

Hjælp katten hjem igen

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det vigtigt at have for øje, at hvis katten er sød og kælen og gerne kommer hen for at snakke, så har den højst sandsynligt et hjem, hvor nogen savner den. Det kan derfor være en god ide enten at efterlyse dens ejer i lokale grupper på Facebook eller måske gå en tur rundt i området og spørge, om nogen savner deres kat. Hvis den er øretatoveret, er det også muligt at slå kattens ejer op i et af de to katteregistre.

- Hvis en kat er øretatoveret med et nummer, kan man gå ind og slå det nummer op og på den måde finde ud af, hvor katten hører hjemme. Hvis den blot har tatoveret et C, betyder det, at den er chippet og her er man nødt til at undersøge, om ens lokale dyrlæge kan hjælpe med en scanning, siger Jens Jokumsen og fortsætter:

- Er katten sund og rask, vil det bedste være at lade den være. Hvis den har derimod har tydelige skader eller er syg og man ikke ved, hvor katten hører hjemme, skal man ringe til 1812, så katten kan få hjælp.

Har du fundet en tilløberkat?

Hvis katten er tam og kontaktsøgende, har den med stor sandsynlighed en ejer. Derfor kan vagtcentralen godt bede folk om at efterlyse en ejer i området og stemme dørklokker. Dette skyldes, at katten blot kan være ude at udforske sine omgivelser. Hvis man tager katten ind, risikerer man at forstyrre dens mulighed for at finde hjem.

Hvis katten er tydeligt skadet eller syg, skal man altid ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, så katten kan få hjælp.