Danske grise på en dyretransport

Grisetransporter: ”Det er helt håbløst”

Hvordan kan det lade sig gøre at have 700 grise ombord på én lastbil? Bliv klogere på reglerne for dyretransporter her.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Når man først begynder at kigge efter dem, så ser man dem pludselig alle vegne: lastbiler på de danske motorveje, som tætpakket med hundredvis af grise har kurs sydpå mod grænsen til Tyskland. 

Danmark har på kort tid vokset sig til at være EU’s absolut største eksportør af levende smågrise.

Over 16,7 millioner danske grise endte sidste år på ladet af en lastbil og sendt på tværs af kontinentet. Det svarer til over 45.000 grise eller godt 65 tætpakkede lastbiler – hver eneste dag, året rundt!

Det har kunnet lade sig gøre, fordi EU, der sætter rammerne for transport af levende dyr, lavede nogle meget lempelige regler tilbage i 2005, som stadig gælder den dag i dag. Siden da er dansk eksport af smågrise eksploderet. 

Håbløst forældede regler

EU’s nuværende transportforordning for levende dyr blev vedtaget i en tid, hvor forholdene for dyretransporter var markant anderledes end i dag. Dengang blev langt færre dyr fragtet på de europæiske veje, og lovgivningen afspejler ikke den massive industrialisering af landbruget, vi ser nu. 

”De regler, man lavede dengang, har skabt en mulighed for, at levende dyr kan sendes på kryds og tværs af kontinentet, som om de var kartofler eller legoklodser, uden at stille de nødvendige krav til, at dyrene beskyttes undervejs. Det er helt håbløst,” siger Ditte Erichsen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse med master i vurdering af husdyrvelfærd. 

Hun peger især på, at de nuværende regler i praksis tillader forhold, der dokumenteret kan føre til varmestress, tørst og udmattelse hos grise. Det gælder især i sommermånederne og ved stillestående trafik.

Transporttid: Grise må transporteres op til 24 timer uden krav om pause eller hvil. I praksis ses det dog, at transporttiden kan være betydeligt længere. 

Hvil: Efter 24 timer skal grisene læsses af transporten og have hvil på en hvilestation i mindst 24 timer. Derefter kan de transporteres 24 timer igen, og det kan fortsætte, så længe det ønskes. Der er ikke nogen øvre grænse for den samlede transporttid.

Plads: Smågrise på 25 kilo har krav på 0,2 kvadratmeter per gris. Der må altså være cirka fem grise per kvadratmeter. 

Varme: Dyrene må ikke udsættes for temperaturer under fem grader eller over 30 grader, dog med en margen på fem grader i hver ende. Det vil sige, at de i praksis kan blive udsat for temperaturer op til 35 grader i timevis, uden at det er ulovligt. 

Vand og mad: Grisene skal have adgang til vand under hele transporten. Der er ingen krav om, at grisene skal fodres under transporten. 

Kontrol: Mange medlemslande håndhæver ikke de i forvejen utilstrækkelige regler ordentligt, hvilket betyder, at dyrene ofte lider unødvendigt under transporterne.

Hver måned sender danske svinebønder over en million smågrise ud på transporter, der kan vare op til 24 timer.
Der er nemlig ekstra profit i at få grisene opfedet og slagtet i udlandet.


Men grisen betaler prisen med risiko for tørst, udmattelse og overophedning.
Det er nu, EU-politikerne ser på lovgivningen og nu, du kan gøre en forskel for grisene.