Hvornår er sælungen i nød?

Q: Må en sælunge være alene?

A: Ja, det må den gerne. Kommer den bort fra sin mor, så søger den op på stranden, hvor den ligger og kalder. Og det bliver den ved med, indtil moderen henter den.
 

Q: Hvordan genkender jeg en sælunge i nød?

A: Har sælungen tydelige skader eller blod i pelsen, så er det vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød. Hvis det er tilfældet, så kontakter vagtcentralen Naturstyrelsens vildtkonsulenter, da de er de eneste, der har tilladelse til at håndtere maritime dyr.

 

Q: Hvor er det naturligt at møde sæler?

A: Langs kysten og hele året. Går du en tur på stranden, er der en vis sandsynlighed for at spotte sæler.  De ligger nogle gange midt i det hele, og det er et underligt syn for mange mennesker. Men det er helt naturligt. Du kan også tit se dem f.eks. på store sten ud for kysten.

 

Q: Hvornår kan jeg risikere at møde en sælunge?

A: I juni og juli måned er den spættede sæls unger afhængige af deres mødre, og der kan du derfor støde på sæunger, der ligger på stranden og venter på mor – og måske endda kalder på hende.

 

Q: Skal jeg hjælpe sælen ud i vandet?

A: Nej, den kan godt selv. Hvis sælen ligger på stranden er det et bevidst valg. Pas i øvrigt på med at nærme dig, da sæler har et kraftigt og bakteriefyldt bid.

Sælungen kan selv

I starten af juni fødes de første spættede sælunger og omkring Skt. Hans fødes der særligt mange. Derfor er der på den tid af året stor sandsynlighed for at spotte sæler på stranden.

De ligger midt i det hele, og det er et underligt syn for mange mennesker som tror, at sælen må være i nød, siden den er endt dér. Det er dog altid vigtigt at holde afstand til sæler, både unger og voksne, da de er vilde dyr, der vil finde det truende, hvis et menneske nærmer sig. Sæler har brug for hvile, derfor kommer de op og lægger sig på stranden, på havnen eller på sten ude i vandet. Sæler kan ikke opholde sig i havet hele tiden. Så selvom det kan se sådan ud, så er sælen sjældent i nød.

Den spættede sæls unge følger i dens første uger moderen rundt. Kommer den bort fra hende, så søger den op på stranden, hvor den ligger og kalder. Det bliver den ved med indtil moderen henter den – hvad hun gør, hvis hun kan få fred til det. Så finder du sådan en unge, er det bedste, du kan gøre at skynde dig at gå langt væk.

Hvis sælen rent faktisk er i nød, så er det vigtigt at du kontakter Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812 som så kontakter Naturstyrelsens vildtkonsulenter, som er de eneste, der har tilladelse til at håndtere maritime dyr.

DET SKAL DU GØRE

1: HOLD DIG PÅ AFSTAND

Hvis sælungen ligger på stranden, så lad den ligge. Det er helt naturlig adfærd. De er vilde dyr, som kan føle sig truede af mennesker, så jo længere væk du holder dig desto bedre.

2: SE EFTER SYNLIGE SKADER

Hvis der er noget galt, så vil sælen have synlige sår eller være meget tynd. Har sælen tydelige skader eller tegn på sygdom, så er det vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød.

3: ORIENTER ANDRE

Du kan skrive i sandet eller evt. sætte et skilt i sandet om, at folk skal lade sælungen være.

Eksempler på opholdssteder for sæler

Selvom nogle af disse situationer kan se mærkelige ud, så er disse unger ikke i nød.

BLIV KLOGERE PÅ DYREUNGERNE

 

dyreunger_grid9.png dyreunger_grid8.png dyreunger_grid7.png
dyreunger_grid6.png dyreunger_grid5.png dyreunger_grid4.png
dyreunger_grid3.png dyreunger_grid2.png dyreunger_grid_nygås.png
dyreunger_grid15.png dyreunger_grid_ny2.png dyreunger_grid.png
dyreunger_grid12.png dyreunger_grid11.png dyreunger_grid10.png