LONE LANDMAND

På Brandbygegaard i Østjylland bor dyrene så frit som muligt hos Lone Landmand og Søren Sørøver. De driver det økologiske landbrug med fokus på dyrevelfærd, natur og plads til alle.

KOM MED PÅ GÅRDEN

Dyrene er mange på Brandbygegaard hos Lone Landmand og Søren Sørøver. Her er skotsk højlandskvæg, får, geder, mufloner (en særlig slags får), gæs, ænder, høns, bier og to hunde. 

Udover de mange dyr er en stor del af gårdens jord udlagt til natur, som mange arter har fundet vej til. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPSKRIFTER

 

Sjæleplejende æblekage (1)_0.JPG

Ret beset er der ikke noget nyt i kagen – det er bare en anden måde at lave en omsorgsfuld, sød, blød og fyldig æblekage på. Og så er den nem. Hvem vil ikke gerne være nem?

Du har brug for:

250 g smør lavet af mælk fra en kærkommen ko
250 g rørsukker
4 æg fra højbenede høns
250 g mel
1 tsk bagepulver
4 tsk vaniljesukker
6 lækre æbler – blandede nedfaldsæbler er fremragende, de er søde og modne
samt 3 solide tsk kanel blandet med 5 store spsk rørsukker

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 °C. Find en springform på ca. 22 cm i diameter frem og beklæd den med et stykke bagepapir eller smør den grundigt. Skræl æblerne, del dem i kvarter, fjern kernehuse og skær hver æblebåd i 5 – 6 skiver. Pisk smør og sukker grundigt sammen i en skål. Tilsæt æggene, ét af gangen, og pisk grundigt ind i mellem. Bland mel med bagepulver og vaniljesukker og rør forsigtigt blandingen ned i skålen. Læg halvdelen af æbleskiverne i bunden af springformen. Drys med halvdelen af kanelsukkeret. Hæld dejen over, fordel resten af æblestykkerne ovenpå dejen og drys igen med resten af kanelsukkeret. Bag kagen ca. 1 time og 15 minutter, eller til en spids kniv kan stikkes i kagens midte og komme retur uden klistret dej.
Nyd den sjæleplejende æblekage med f.eks. creme fraiche rørt med lidt vanilje og flormelis eller med blødt flødeskum. Eller nyd den bare, som den er. Den ene måde er ikke mere rigtig end den anden. Det eneste rigtige er, at det er en plejende æblekage – sådan én der behager helt ind i sjælen.

Doktorboller.JPG

 

Æbler er Nordens trøfler – vi har hundredvis af sorter at vælge imellem, mildt kystnært klima og et sommerhalvår med særlig mange lyse timer. Og enhver ved, at en trøffel om dagen ikke holder lægen væk.

Du skal bruge:

7½ dl koldt vand
15 g gær
1 kg godt mel til brødbagning
200 g rugmel
100 g havregryn
2 spsk honning
2 spsk vindruekerneolie
3 tsk kanel
3 tsk kardemomme
2 skrællede eller uskrællede fintrevne æbler
1 æg til pensling

Rør gær ud i det kolde vand, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt til dejen bliver træg og blank. Tilsæt ikke mere mel – det skal være en fugtig dej.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i køleskab natten over eller i køkkenet nogle timer afhængigt af rummets temperatur.
Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 °C. Smør et par bageplader grundigt eller beklæd dem med bagepapir.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 30 stykker. Form dem løseligt til boller - uden at presse luften ud, og fordel dem på bagepladerne.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg, lad dem efterhæve et lunt sted omtrent en halv time og bag så hver plade ca. 15 minutter eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker under bunden.
Lad de nybagte boller køle af på en rist og frys eventuelt en del af portionen ned til senere konsultation.

Linsesuppe.JPG

 

Hvis du har prøvet det, ved du, hvad jeg snakker om. Stødt spidskommen og koriander på en glohed pande. I samme sekund det sker, forvandles hjemmet til en aromatisk oase i en mellemøstlig landsby, og man kan nærmest ikke ryste turbanen af hovedet. Det er en ubeskrivelig duft, som starter mundvand og kontinuerlig vejren i vinden med snudeskaftet.
Præcis som en sporhund, der fanger færten af sit bytte i vinden. Når så ingefær, chili og hvidløg kommer i, kan du ikke andet end overgive dig – kaste dig op på ryggen af kamelen og ride direkte mod et helt fantastisk måltid.

Det er så nemt og lækkert, at du vil komme igen gang på gang. Det tør jeg vædde min dromedars sidste pukkel på.

Du skal bruge:

2 dl røde linser
2 store løg
3 stort fed hvidløg
2 små tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt korianderfrø
1 tsk Tendoori Marsala
1 bundt bladselleri
saften af en halv citron
1 rød chili – med styrke efter eget valg, bare den er stærk
1 spsk finthakket ingefær
ca. 2 liter grøntsagsbouillon
4 spsk solsikkeolie

 

Drys spidskommen og koriander på en brandvarm pande.
Hæld olie og grofthakkede løg i panden, når krydderierne begynder at blive mørkere efter ca. 30 sek.
Skru ned for varmen og lad løgstykkerne stege roligt 5-7 minutter, bare til de tager lidt farve.
Snit bladselleristænglerne og riv eller snit hvidløg og ingefær meget fint.
Tilsæt resten af ingredienserne og steg dem med i kort tid inden bouillonen tilsættes.
Lad suppen koge en lille halv time, og giv den en omgang med stavblenderen. Smag til med salt og friskkværnet peber, drys med noget snittet grønt og server linsesuppen med det bedste brød, du den dag kan trække ud af beduinteltet.

Plads til dyrene

På Lone og Sørens land er dyrelivet mangfoldigt. Side om side lever køer, grise, gæs, geder og mange flere. Hver i sær er de med til at passe på gården, jorden og hinanden.  

 

MØD DYRENE

Ungarske uldgrise, skotsk højlandskvæg, får, geder, hunde, mennesker, høns og bier. Det vrimler med dyr hos Lone Landmand på Brandbygegård.

Mange af dyrene hjælper Lone Landmand og Søren Sørøver med det daglige arbejde på gården: bierne sørger for, at blomster og planter bliver bestøvet, kvæget holder græsset nede på engen og grisene roder jorden godt op til køkkenhaven. Men mange af dyrene skal også bare være dyr, og gederne Sure Signe og Tillægsgeden Tue har ikke andre opgaver end at være geder. 

Alle dyrene går udenfor hver dag, men høns, gæs og ænder kommer ind om natten for ræven. 

ungarske uldgrise hos lone landmand

ULDEDE UNGARSKE GRISE

De to ungarske uldgrise Smaskepot og Ketil er et par hårdføre typer. De kan klare temperaturer ned til - 20 grader, så de går uden problemer udenfor hele året rundt. Her går de og roder de i jorden, og deres roderi hjælper med at grave jorden op. Smaskepot og Ketil gøder jorden og får mindre kuld end de industrielle grise. 

skotsk højlandskvæg hos lone landmand

KVÆG MED PANDEHÅR

Det skotske højlandskvæg på gården er med til at sørge for, at engen bliver holdt åben og at rørskoven bliver holdt nede. Kvierne går ude hele året, hvor de nøjsommeligt græsser på gårdens marker. Skotsk højlandskvæg er robust og kendetegnet ved den lange pels og de store horn. De tre kvier bliver holdt så vildt som muligt, og med en vægt på 500 kilo er det derfor noget af en opgave at flytte dyrene. 

mufloner hos lone landmand

OLDSCHOOL FÅR

På gården bor der også de såkaldte mufloner. Mufloner menes at være stammoren til nutidens tamme får, og lever vildt i blandt andet Europa og Asien. Dyrene græsser på gårdens marker, og får hø, når der er behov for lidt ekstra til sidebenene. Muflonerne klarer sig godt i det danske vejr, og føder ofte ubesværet deres lam. 

 

gæs og ænder hos lone landmand

FJEREDE BEBOERE

På Brandbygegaard har de fjerede beboere jord under fødderne. På gården bor der gæs, ænder og høns. Ænderne hjælper med at spise snegle i vinmarken, hvor der ikke bliver sprøjtet. Hønsene bliver lukket ud i æbleplantagen hver morgen, hvor de suser rundt for at spise nedfaldne frugter fra de knap 3000 æbletræer med forskellige sorter. Gæs, ænder og høns bliver lukket ind hver aften for ræven. 

får
får

FÅRENE

Den lille flok får er næsten hvide allesammen, og de Ole, Solveig, Krølle, Sorteper og Hest. Fårene afgræsser et område, som holdes lysåbent for blandt andet agerhøns, fasaner, lærker og viber.

geder
geder

GEDERNE

Der er to geder på gården – Sure Signe og Tillægsgeden Tue. Deres indhegning ligger som en del af haven, og udover at gedelivet er meningsfyldt for Tue og Signe selv, så er de også mægtig gode til at være sammen med gæster, både børn og voksne. Det er godt for alle at komme så tæt på dyr, som man kan med geder, og skulle de tygge lidt på en fletning, vokser den ud igen.

Der bor to hunde på Brandbygegaard
Der bor to hunde på Brandbygegaard

HUNDENE

Hundene Dagmar og Sofus er med på arbejde i køkkenhaven, æbleplantagen, vinmarken osv. men det er mest fra forår til efterår. Om vinteren bruger de en del tid på at holde vores fødder varme, når vi sidder stille og læser eller skriver.