Det ansvarlige hundekøb

Ved du nok om, hvordan det ansvarlige hundekøb skal foregå?                       Tag vores quiz, og læs vores råd - for hundenes skyld!

Alt for mange vanrøgtede hunde!

Alene i 2016 måtte vi rykke ud til 23 store dyreværnssager med 10 eller flere hunde i samme sag! Tre af de helt store hundesager faldt indenfor bare tre måneder – blandt andet den næststørste i nyere tid. Den største hundesag nogensinde var tilbage i 2015 og involverede 91 hunde - to år senere er der endnu ikke faldet dom. 

Dertil kommer de mange hunde, som vi hver uge finder forladt, forsømt eller vanrøgt. Hunde så tynde, at vi tror, det er løgn. Hunde smurt ind i egen afføring. Hunde, der på ingen måde lever det gode liv sammen med mennesker, som de fortjener. Det er den virkelighed, som desværre møder os, internaterne og vores frivillige alt for ofte. 

Det skal der sættes en stopper for!

Råd ved hundekøb

Det skal du undersøge, før du køber hund:

1.    At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark.

I Danmark har det været et lovkrav siden 1993. De første otte uger af hvalpens liv har den brug for den stimulering og prægning, som tæven kan give. Det er afgørende for hvalpens videre mentale udvikling, at den tilbringer de først otte uger sammen med hende.

2.    At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger.

Det har været et lovkrav siden 1993. Årsagen er, at ejeren til enhver tid skal kunne spores, hvis hunden gør skade på dyr, mennesker eller ejendom. Derudover er det muligt at finde frem til ejeren, hvis hunden kommer væk fra ejeren.

3.    At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge

Det er vigtigt, at hvalpen er sundhedsundersøgt af en dyrlæge, inden du overtager den. Derved er du rimelig sikker på, at hundens almene sundhedstilstand er i orden: Der følger som udgangspunkt en sundhedsbog med fra dyrlægen, som du kan se hos opdrætteren inden købet.

4.    At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende

Du skal altid insistere på at se hvalpen sammen med dens mor og ikke falde for forklaringer om, at hun er stresset, hos dyrlæge, eller ikke lige er hjemme. Hvis opdrætteren er troværdig, vil du altid kunne få lov at se tæven. Hvalpe, som er ulovlige i landet eller opdrættet hos ulovlige hvalpefabrikker, kan være fjernet fra tæven for tidligt og solgt fra forskellige adresser. Støt ikke disse opdræt.

5.    At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg.

Besøg opdrætter flere gange, så du derved kan danne dig et indtryk af, hvor og hvordan hvalpens opvækst har været. Socialisering og prægning starter tidligt i hvalpens liv, og derfor er det også vigtigt, at opdrætter tidligt i hvalpens liv giver den de bedste forudsætninger med i bagagen til den nye ejer.

6.    At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt

Hvalpen skal være nysgerrig og opsøgende, når du ser den hos opdrætter. Hvis den ikke er det, kan det tyde på, at den ikke har haft nok kontakt med mennesker og derved ingen positive erfaring med mennesker endnu. Det er opdrætters opgave at sørge for at hvalpen møder forskellige mennesker og bliver socialiseret i de første otte uger af dens liv.

7.    Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem.

Det er altid opdrætters største opgave at sørge for, at hvalpen kommer ud til den rigtige hjem, hvor den får de bedste forudsætninger for et godt liv med den rigtige stimulering, både fysisk og mentalt. Det er en stor opgave at have en hund, og hvis det virker som om, at opdrætter mere er interesseret i at presse dig til at købe hvalpen end at klæde dig godt på til et liv med hund, skal du finde en anden opdrætter at købe hvalpen hos. Du bør altid få en købskontrakt i forbindelse med handlen, så du har dokumentation på, hvad du har købt.

8.    Kontakt politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt

Hvis du har mistanke om, at der foregår noget ulovligt, eller der er hunde, som bliver vanrøgtet eller ikke har det godt, så skal du reagere på det. Kontakt politiet, eller ring til Dyrenes Vagtcentral 1812, hvor du også kan være anonym.

Test dig selv

Ikke flere billeder som disse!

Hvis du er opmærksom på vores otte råd, håber vi at kunne stoppe for de største af dyreværnssagerne, så vi ikke længere skal se flere billeder som disse:

Advarsel: Stærke billeder!

Er fysisk og mental aktivering det samme?

Saml op efter din hund og red liv

Snusposer kan forgifte din hund

Pas på hundens vægt

Tørfoder, vådfoder, hvilket foder?

Dine stueplanter kan være giftige for hunden og katten